Σοφοκλής Σαπουνάς


O Σοφοκλής Σαπουνάς γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λάρισα.

Είναι κάτοχος Διπλώματος Πιάνου, Πτυχίου Αρμονίας, Πτυχίου Αντιστίξεως, Πτυχίου Φυγής, καθώς και Διπλωμάτων Ακκορντεόν και Αρμονίου (από το Yamaha Music Foundation of Europe).

Ως σημαντικότερους δασκάλους του στη μουσική και στην τέχνη και ως τους ανθρώπους που επέδρασαν καταλυτικά στον τρόπο τής μουσικής του σκέψης θεωρεί τον συνθέτη και αρχιμουσικό Γιάννη Ιωαννίδη, από τον οποίο διδάχτηκε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά, καθώς και τον συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή, από τον οποίον διδάχτηκε πολλά στοιχεία μουσικής αισθητικής και ερμηνείας.

Άλλοι δάσκαλοί του υπήρξαν οι Δόμνα Κονξίδου, Κώστας Γανωσέλλης, Ντίνος Γεωργούντζος, Χάρης Μπούτσικας, Γιώργος Οικονόμου, Σπύρος Μπερδελής, Γιώργος Παλιάς και Καλλιόπη Σκιαδά. Επίσης, διδάχτηκε ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τον Αντώνη Πλέσσα.
​​
Στο 1990 - σε ηλικία 18 ετών - προσελήφθη ως καθηγητής μουσικής στο Αττικό Ωδείο Χολαργού (νυν Μαιάνδριο Ωδείο), όπου εργάστηκε έως το 1993. Έκτοτε διδάσκει ανελλιπώς συμπληρώνοντας τριάντα δύο χρόνια εργασίας ως καθηγητής μουσικής.

​Στο 1991 - σε ηλικία 19 ετών - ίδρυσε το Εράτειο Ωδείο, το οποίο εξακολουθεί να διευθύνει έως σήμερα.

Από το 2003 δραστηριοποιείται ως μουσικός παραγωγός δημιουργώντας την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Subways Music.

Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά πολυάριθμες δισκογραφικές συλλογές, καθώς και διαδικτυακές και ηλεκτρονικές μουσικές εκδόσεις. Παράλληλα, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά μεγάλο αριθμό συναυλιών κλασικής, αλλά και γενικότερα λόγιας μουσικής, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τη δισκογραφία του βραβεύτηκε δύο φορές από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (έτη 2008 και 2016) στο πλαίσιο των καθιερωμένων Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής που απονέμονται ετησίως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στον ίδιο θεσμό υπήρξε υποψήφιος ακόμη τέσσερις φορές.