Συνεργασία του Εράτειου Ωδείου με το Associated Board of the Royal Schools of Music του Ηνωμένου Βασιλείου

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο, εγκυρότερο, και πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς, δημόσιο φορέα πιστοποίησης μουσικών σπουδών όλων των επιπέδων.

 

Τα ιδρύματα που εκπροσωπούνται από το ABRSM είναι τα εξής: 

α) Η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής (Royal Academy of Music) - Λονδίνο

β) Το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (Royal College of Music) - Λονδίνο

γ) Το Βασιλικό Βόρειο Κολλέγιο Μουσικής (Royal Northern College of Music) - Μάντσεστερ

δ) Το Βασιλικό Ωδείο τής Σκωτίας (Royal Conservatoire of Scotland) - Γλασκώβη

 

To πρόγραμμα του ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music, δηλ. της Ένωσης Βασιλικών Μουσικών Ακαδημιών του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι σχεδιασμένο σε 8 Grades (επίπεδα - τάξεις), για τα οποία δεν υπάρχει προκαθορισμένη διάρκεια σπουδών, αλλά μόνο προκαθορισμένη εξεταστέα ύλη από το διεθνές ρεπερτόριο.

 

Το σύστημα ABRSM παρέχει πιστοποιημένες σπουδές μουσικής, καλύπτοντας τις κατευθύνσεις κλασσικής μουσικής και σύγχρονης-τζαζ, σε όργανα, τραγούδι, σύνολα οργάνων και χορωδίες. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα κατοχύρωσης μορίων (UCAS points και A levels) τα οποία υπολογίζονται σε περίπτωση αίτησης φοίτησης σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο ή Κολέγιο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μόρια αυτά προσμετρώνται όταν ο σπουδαστής υποβάλλει την αίτηση προς το Πανεπιστήμιο της επιλογής του και όχι όταν τα κατοχυρώσει μέσω των εξετάσεων του ABRSM (επίπεδα-grades 6, 7 και 8).

 

 

Το Εράτειο Ωδείο αποτελεί εξεταστικό κέντρο επί 10 συναπτά έτη.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις διεξάγονται στο χώρο του ωδείου αποκλειστικά από Βρετανούς εξεταστές του ABRSM. 

Υπεύθυνη του ABRSM για την Ελλάδα είναι η κυρία Έφη Αδειλίνη και για το Εράτειο Ωδείο η κυρία Ανδριάνα Κάνδυλα.

 

Γιατί να επιλέξω το σύστημα ABRSM;

Το ABRSM είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος οργανισμός μουσικής εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς εκδότες και ο κορυφαίος – παγκοσμίως - πάροχος μουσικών εξετάσεων, αξιολογώντας περισσότερους από 630.000 υποψήφιους σε 93 χώρες κάθε χρόνο.

 

Στόχος του ABRSM είναι να εμπνεύσει την επιτυχία στον τομέα της μουσικής. Σε συνεργασία με τα Βασιλικά Μουσικά Εκπαιδευτήρια τού Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρει υψηλής ποιότητας μουσικές σπουδές σε όλο τον κόσμο. Δείχνει τον τρόπο, ώστε μαθητές και καθηγητές να χτίσουν τις μουσικές τους δεξιότητες και να πετύχουν τους στόχους τους, ενθαρρύνοντας την πρόοδό τους.

 

Κύριος σκοπός είναι η αξιολόγηση των επιπέδων των σπουδαστών στη μουσική εκπαίδευσή τους, ώστε να τους παρέχεται ανάλογη πιστοποίηση από την προκαταρκτική έως την ανώτατη βαθμίδα σπουδών.

 

Όλα τα επίπεδα του ABRSM είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και οι εξετάσεις είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να προωθούν τους σπουδαστές όλων των επιπέδων και ηλικιών, να επιτυγχάνουν τους στόχους τους βήμα βήμα

 

Εξετάσεις

​Οι υποψήφιοι μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και χωρίς να έχουν λάβει βαθμό σε κάποιο άλλο, προηγούμενο επίπεδο. Επίσης, δεν απαιτείται η εξέταση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου ο υποψήφιος να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά μπορεί άμεσα να μεταβεί από κάποιο χαμηλό επίπεδο σε κάποιο υψηλό. Το μόνο προαπαιτούμενο προσόν για τα επίπεδα οργάνων και φωνής 6, 7 και 8, είναι το Grade 5 Theory (5ο επίπεδο Μουσικής Θεωρίας).

Για παράδειγμα, αν κάποιος σπουδαστής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το 3ο επίπεδο και ο καθηγητής του κρίνει ότι μπορεί να δώσει για βαθμό 5ου ή και μεγαλύτερου επιπέδου, τότε μπορεί απευθείας να εξεταστεί στο επιθυμητό επίπεδο με την ανάλογη ύλη που ορίζεται, έχοντας βέβαια κατοχυρώσει το προαπαιτούμενο Grade 5 Theory.

Οι σπουδαστές από το 6ο έως το 8ο Grade του συστήματος ABRSM, επωφελούνται από μόρια (UCAS points και A levels), τα οποία υπολογίζονται σε περίπτωση αίτησης φοίτησης σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο ή Κολέγιο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η διαδικασία εξέτασης των πρακτικών μαθημάτων (όργανα και φωνή) σε κάθε επίπεδο, αποτελείται από 3 στάδια:

- την εκτέλεση του ρεπερτορίου

- την prima vista (εκ πρώτης όψεως ανάγνωση) και

- τον έλεγχο ακουστικών μουσικών ικανοτήτων 

 

Διπλώματα ABRSM

Το σύστημα ABRSM παρέχει 4 τύπους Διπλωμάτων, καθένα από τα οποία έχει 3 κατευθύνσεις 

Τύποι Διπλωμάτων: 

ARSM - Associate of the Royal Schools of Music                  

Certificate ARSM

DipABRSM - Diploma of the Associated Board of RSM

Certificate of higher education 

LRSM - Licentiate of the Royal Schools of Music

Bachelor degree with honours 

FRSM - Fellowship of the Royal Schools of Music    

Master’s degree

 

Κατευθύνσεις

Μουσική Διδασκαλία

για όσους ενδιαφέρονται να διδάξουν

Μουσική Ερμηνεία – Εκτέλεση

για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σολιστική καριέρα

Μουσική Διεύθυνση

για όσους ενδιαφέρονται περί διεύθυνσης μουσικών συνόλων ή χορωδιών 

 

Τα Διπλώματα του ABRSM αναγνωρίζονται διεθνώς.

Επίσημη ιστοσελίδα http://gr.abrsm.org/en/home

Στο Εράτειο Ωδείο εργαζόμαστε με τους σπουδαστές μας πάνω σε τρεις βασικούς στόχους:


α) Να δημιουργηθεί αγάπη για τη μουσική για να εισπραχθούν τα παιδαγωγικά οφέλη
β) Να κατακτηθεί η δυνατότητα τής αυτοψυχαγώγησης από το σπουδαστή. Δηλαδή, να έρθει η στιγμή που θα απολαύσει τον εαυτό του παίζοντας μουσική
γ) Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής απόκτησης τίτλων σπουδών, με στόχο την επαγγελματική κατεύθυνση

Το Εράτειο Ωδείο είναι αναγνωρισμένο από το Κράτος.Λειτουργεί με την άδεια και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, από το οποίο εγκρίνονται και θεωρούνται τα Πτυχία και τα Διπλώματα που εκδίδει.

Επιπλέον, το Εράτειο Ωδείο συνεργάζεται με το ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music), δηλαδή τον ενιαίο δημόσιο φορέα των Ανωτέρων και Ανωτάτων μουσικών ιδρυμάτων τού Ηνωμένου Βασιλείου (Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου κλπ.). Μέσω αυτού του φορέα επιτυγχάνεται η διεθνής αναγνώριση των σπουδών όλων των επιπέδων, από το προκαταρκτικό στάδιο έως και το Μάστερ.

Διεύθυνση: Πατρόκλου 25, 15235, Βριλήσσια
Τηλ: 210 8033196
        : 210 8043974

Διευθυντής Εράτειου Ωδείου:
Σοφοκλής Σαπουνάς

Ηλ. ταχυδρομείο: erateio.subways@gmail.com


Ωράρια λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00 - 21:00
​Σάββατο 10:00 - 15:00