Στέλλα Τσάνη


H Στέλλα Τσάνη ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολί σε ηλικία 5 ετών. Αποφοίτησε από την τάξη του Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο». Έκτοτε βραβεύθηκε σε διαγωνισμούς, ηχογράφησε για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τη δισκογραφία (8 προσωπικοί δίσκοι και 50 περίπου συμμετοχές) και τον κινηματογράφο, έδωσε πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και παρουσίασε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση.

Από το 2003 συνεργάζεται ως σολίστ με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση των Θόδωρου Αντωνίου, Ιάκωβου Κονιτόπουλου, Μιχάλη Οικονόμου, Gunther Schüller και Valery Oreshkin.

Επίσης, υπήρξε για 5 χρόνια εξάρχουσα και σολίστ της Πανευρωπαϊκής και Μεσογειακής Ορχήστρας που ίδρυσε η διεθνής πολιτιστική οργάνωση ΕCUME πραγματοποιώντας πολλές διεθνείς περιοδείες.

Πραγματοποίησε πολλά ρεσιτάλ, σολιστικές εμφανίσεις και περιοδείες στην Ελλάδα και σε πολλά άλλα κράτη, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής εμφανιζόμενη σε πολύ σημαντικούς χώρους υπό τη διεύθυνση Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών όπως οι: Ανδρέας Πυλαρινός, Aνδρέας Τσελίκας, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Ελευθέριος Καλκάνης, Αngelo Guarania, Solhi Al Vadi, Raad Khalaf, Amine Kouider, Guihad Daoud, Elise Gauthier - Villars, Jetmir Barbullushi, Νanse Gum, Joachim Harder, Χάρης Ηλιάδης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ellemis piano quartet και το πρώτο βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων "L’ Anima", με το οποίο – μεταξύ άλλων – έχει εμφανιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου ως προσκεκλημένη της
Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Επίσης, με το ίδιο σχήμα εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2003 στη Στοά του Αττάλου κατά την Τελετή Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον των ηγετών και αντιπροσωπειών των χωρών μελών, ως προσκεκλημένη του Υπ. Εξωτερικών και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μάιο του 2008 εκδόθηκε το cd της “Live in Athens”, το οποίο αποτελεί τη ζωντανή ηχογράφηση του ρεσιτάλ που είχε δώσει στην Αθήνα υπό τη συνοδεία του διάσημου Καναδού πιανίστα Στήβεν Χαμ με έργα Brahms, Debussy και Δραγατάκη.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2008 βραβεύτηκε για τη δισκογραφία της από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

To Γενάρη του 2010 κυκλοφόρησε ο επόμενος δίσκος της με το Ellemis piano quartet με τίτλο "Εικόνες" που περιέχει έργα των Robert Schumann, Georg Friedrich Haendel, Giulio Caccini, Craig Armstrong, Νότη Μαυρουδή, Λεωνίδα Κανάρη, Μιχάλη Αρχοντίδη και Έλενας Χούντα.

Toν Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε ο δίσκος της "Vienna - Düsseldorf - Vienna", στον οποίο ερμηνεύει μαζί με τον πιανίστα Διονύση Μαλλούχο έργα Μπετόβεν, Σούμαν, Σούμπερτ, Ραφ.

Tον Οκτώβριο του 2011 εκδόθηκε ο δίσκος της με το κουαρτέτο εγχόρδων L' Anima με τίτλο "Music for Strings", με έργα του διακεκριμένου συνθέτη Σάββα Ζάννα.

Στo Μάρτιο του 2014, μαζί με τους Χριστόφορο Μιρόσνικοβ (τσέλλο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) πραγματοποίησε σειρά 6 εμφανίσεων στη Νότια Κορέα, προσκεκλημένη από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σεούλ. Εκεί, εμφανίστηκε και ως σολίστ με την ορχήστρα “Camerata S” στο Κέντρο Τεχνών της Σεούλ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκδόθηκε, πάλι από την Subways Music, ο διπλός δίσκος “The String Quartets”, στον οποίο το κουαρτέτο L’ Anima ερμηνεύει το σύνολο των έξι – μέχρι εκείνη τη στιγμή συντεθέντων – κουαρτέτων εγχόρδων του πλέον διακεκριμένου διεθνώς Έλληνα συνθέτη λόγιας μουσικής, του Ακαδημαϊκού και Προέδρου της ΕνώσεωςΕλλήνων Μουσουργών, Θόδωρου Αντωνίου.

Τον Ιανουάριο του 2016, εκδόθηκε η δισκογραφική της κυκλοφορία με τίτλο «3 Σονάτες για βιολί και πιάνο», στην οποία, μαζί με τον διακεκριμένο πιανίστα Τίτο Γουβέλη, ερμηνεύει σονάτες των Σεζάρ Φρανκ, Τσαρλς Άιβς και Αλέκου Ξένου σε α΄ παγκόσμια ηχογράφηση.

Στις 27 Νοεμβρίου τού 2016 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά για τη δισκογραφία της από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Τον Ιανουάριο του 2017, εκδόθηκε μέσω της Subways Music η πλέον πρόσφατη κυκλοφορία της, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόκειται για τη «Σονάτα για δύο βιολιά» του καταξιωμένου Έλληνα αρχιμουσικού και συνθέτη, Ανδρέα Τσελίκα, στην οποία εκτέλεσε διαδοχικά και τα δύο βιολιά.