Στέλλα Ζιοπούλου


Η Στέλλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά «Αρμονία», «Αντίστιξη», «Φυγή» και αποφοίτησε από την τάξη «Σύνθεσης» του Ε. Κοκκόρη στο Ωδείο Φ.Νάκας, με βαθμό διπλώματος Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Είναι διπλωματούχος βιολιού της τάξης του Β. Παπά και της Μ. Πλέστη, από το ωδείο Ορφείο Αθηνών. Παίζει παράλληλα μαντολίνο, πιάνο, ορισμένα κρουστά και ασχολείται με τη φωνητική, την τραγουδοποιία και τη στιχουργική. Η Στέλλα είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Πειραιώς, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς επίσης απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο «Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγική & Μουσικολογία-Μουσική: Δύο παράλληλοι κόσμοι» με υπεύθυνο καθηγητή τον Χ.Παπασωτηρίου.

Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς σύνθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο της "Life After Storm" επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στις 23 Νοεμβρίου του 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων απο την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, καθώς επίσης και στην Έδρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη στο πλαίσιο της συναυλίας σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών με τίτλο "Ρωγμές", στο 5ο Φεστιβάλ Χίου «Μούσα Ελληνική» υπό την καθοδήγηση του Α.Καλογερά συνδυάζοντας μουσική και λόγο, στο Master Class του συνθέτη Alain Louvier στο Ωδείο Αθηνών αφιερωμένο στον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen, στη βραδιά νέων συνθετών με τίτλο « Ύμνοι στη νύχτα» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του ωδείου Φ.Νάκας κ.α. Το έργο της «Σκιές της Λύτρωσης» επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να παρουσιαστεί σε συναυλία που δόθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια του καθηγητή Π.Λιαρόπουλου του Berklee College of Music.

Η Στέλλα έχει συμμετάσχει ως μουσικός επί σκηνής στις θεατρικές παραστάσεις, «Γιούγκερμαν» σε σκηνοθεσία Δ.Τάρλοου στο θέατρο Πορεία, «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» & «Λαλιές του κόσμου θαυμαστές» σε σκηνοθεσία Κ. Γάκη στο θέατρο Άλφα και «Φεγγαροκλωστή» στο ωδείο Φ.Νάκας. Στην παράσταση «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» συμμετείχε και στη σύνθεση της μουσικής. Η εν λόγω παράσταση ταξίδεψε στο «Busan International Performing Arts Festival» στη Νότιο Κορέα, αλλά και σε φεστιβάλ σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Για την καλοκαιρινή σεζόν του 2021 συμμετείχε ως βοηθός του συνθέτη Άγγελου Τριανταφύλλου, για το μουσικό στήσιμο της παράστασης «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη. Έχει επίσης παρακολουθήσει το σεμινάριο «Σύνθεση μουσικής για το θέατρο» του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει συμπράξει με αρκετές ορχήστρες, όπως η ορχήστρα «Παλίντονος αρμονία» του συνθέτη Γ. Μαρκόπουλου, η Ελληνο-Τουρκική ορχήστρα νέων, η Ελληνική ορχήστρα, με την οποία ηχογράφησε για το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και η Chamber Symphony Orchestra. Υπήρξε επίσης μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ), συμπράττοντας μεταξύ άλλων με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) υπό την διεύθυνση του Β. Χριστόπουλου. Είναι μέλος του συνόλου Cinema Paradiso Project, καθώς επίσης ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη των ενορχηστρώσεων του μουσικού τρίο «Triaccordo». Aποτελεί μέλος των σχημάτων Nora’s Cinematic & Note d' Amore και από το 2019 είναι μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων της εταιρείας εκδηλώσεων Music now. Συνεργάζεται επίσης ως βιολονίστα με το ξενοδοχείο King George a Luxury Collection Hotel στην Αθήνα.

Η Στέλλα από το 2022 συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία FM records ως performer βιολιού και συνθέτης για ηλεκτρονική μουσική με το ψευδώνυμο Stella Zio. Παράλληλα κυκλοφορεί από την ίδια εταιρεία, ως τραγουδοποιός και performer, τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους, σε jazz-swing διάθεση και όχι μόνο. Το 2022 κυκλοφόρησε από το Cafe Anatolia το κομμάτι της "Midnight dream" σε συνεργασία με τον djThroDef. Έχει επίσης ηχογραφήσει με αρκετούς καλλιτέχνες, όπως οι Ζ.Τηγανούρια, Μ. Κουμπιός, Ε. Βουδουράκη, Τ. Τσίλη, Seqstyle κλπ.

Έχει συγγράψει το μουσικο-παιδαγωγικό βιβλίο «Ταξίδι στη νοτούπολη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φ.Νάκας και συνοδεύεται από cd με τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους. Από το 2015 έως σήμερα διδάσκει βιολί, θεωρητικά και μουσικοκινητική σε ωδεία.