Ζαχαρίας Ταρπάγκος


​Ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος, γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1983 και σπούδασε μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο Αθηνών. Αργότερα σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου τελείωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με καθηγητή τον Michael Cox και στο Ωδείο του Στρασβούργου, όπου σπούδασε με καθηγητή τον Mario Caroli.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες του κόσμου (Αίθουσα Συμφωνικής Βοστόνης, Όπερα Τόκυο, Αίθουσα Βασίλισσας Ελισάβετ, Αίθουσα Κάντογκαν, Αίθουσα του Δούκα, Λονδίνο) με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Τολιάτι υπό την μπαγκέτα του Aleksey Vorontsov στη Ρωσία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και είναι μόνιμος συνεργάτης της Ορχήστρας Αρμονία Ατενέα (Καμεράτα) υπό την μπαγκέτα του Γιώργου Πέτρου. Έχει επίσης συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως τον Vladimir Ashkenazy και Θεόδωρο Κουρεντζή.

Με την Καμεράτα ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος υπήρξε 1ο φλάουτο στην διάρκεια των πρόσφατων ηχογραφήσεων της ορχήστρας με την Deutsche Grammophon και Decca Classic καθώς και στις συναυλίες της στο Άμστερνταμ, στη Μόσχα, στο Παρίσι, στο Μόντε Κάρλο, στο Μπορντό, στις Βρυξέλλες, Καρλσρούη, στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στην παράσταση στα BBC Proms του Λονδίνου.

Τα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνουν συναυλίες με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Βιετνάμ στο Ανόι, με τη Καμεράτα στην Αθήνα και στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ.
Ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος έπαιξε πρόσφατα με τον πιανίστα Πάνο Καράν στην αίθουσα Σαντόρι στο Τόκιο. Όντας υπέρμαχος της σύγχρονης μουσικής έχει συνεργαστεί με διακεκριμένα μουσικά σύνολα όπως με την Ensemble Modern και το Κουαρτέτο Lutoslawski. Συμμετείχε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτρονικής Μουσικής και στο Stockhausen Open Day στην Αθήνα καθώς και στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Ανδρέα Τσιάρτα: «Ταξίδι για έναν Αμερικανικό θρήνο» για το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος της Κύπρου.

Πιστεύοντας ότι η μουσική μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών και των νέων σε όλον τον κόσμο μέσω της μουσικής εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε συναυλίες κλασσικής μουσικής ίδρυσε την φιλανθρωπική οργάνωση «Keys of Change» προωθώντας τη μουσική ως έναν από τους απλούστερους αλλά και αποτελεσματικότερους τρόπους δημιουργίας γεφυρών για την ειρήνη και για θετική κοινωνική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.