Ελλάς Χαλκιά


Γόνος της παραδοσιακής μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων της Ηπείρου.

Α' Κορυφαία φλαουτίστα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1989-2013) έχει συνεργασθεί με έγκριτα μουσικά σύνολα: Όπερα Δωματίου Αθηνών, Studio Opera της ΕΛΣ, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Camerata Cortinas - Zurich, Camerata ΟΜΜΑ και έχει εμφανισθεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Sinfonietta Aθηνών και την ΟΣΜ της ΕΡΤ.

Οι μουσικές της συνεργασίες την έφεραν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Βοσνία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έπαιξε σε φημισμένες αίθουσες: Carnegie Hall, Avery Fisher, John.F.Kennedy Centre, O'Keefe Centre,Tonhalle-Zurich, Alter Oper Frankfurt, Gomhuria Theatre-Cairo, Αγία ΕιρήνηΚωνσταντινούπολη, Αρχαίο Θέατρο Εφέσου κ.α..

Σημαντικές υπήρξαν οι συνεργασίες της με τους συνθέτες: Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Σοφία Καμαγιάννη, Ευανθία Ρεμπούτσικα και η σύμπραξη με τους Βρετανούς πιανίστες Joanna Smith και John Alley (LSO).

Η παρουσίαση νεότερων ή αγνώστων έργων μουσικής δωματίου Ελλήνων και διεθνών συνθετών (Γιάννη Ερενίδη, Μπάμπη Κανά, Νίκου Χαριζάνου, Μάνθου Χαλκιά, Giuseppe Rabboni, Alan Ridout, Gary Schocker κ.α.), μεταξύ των οποίων πρώτες εκτελέσεις, έχει αποτελέσει θεμελιώδες μέρος της μουσικής της φιλοσοφίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του "Τρίο ΕΝΑΥΛΙΑ" ( με τους Πέτρο Στεργιόπουλο-φλάουτο και Κατερίνα Καραμπάτσαπιανο) και τη συνεργασία της με την αρπίστα Ileana Cruceru, ενώ αναπόσπαστο μέρος του μουσικού της γίγνεσθαι αποτελεί η διδασκαλία φλάουτου και θεωρητικών.

Αξιόλογη υπήρξε η συμβολή της στην δημιουργία του Κουαρτέτου Ξύλινων της ΕΡΤ και η συμμετοχή της σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Ορόσημο στη μουσικολογική της έρευνα για το φλάουτο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αποτέλεσαν οι διαλέξεις που είχε δώσει, στο πλαίσιο των "Ημερών Πλαγιαύλου" στην πόλη του Βόλου, τα έτη 2004-5. Ήταν υπεύθυνη διοργάνωσης του Α' Χειμερινού Φεστιβάλ Φλάουτου, που διεξήχθει στην Αθήνα το 2006, με προσκεκλημένη την Καθηγήτρια της Ακαδημίας Sibelius, Liisa Ruoho.

Έλαβε τα πρώτα της μουσικά μαθήματα από τον πατέρα της, Μάνθο Χαλκιά, κορυφαίο κλαρινετίστα της ΟΣΜ της ΕΡΤ και αργότερα απέκτησε Δίπλωμα Φλάουτου, Πτυχία ανώτερων θεωρητικών και Δίπλωμα LRSM (Βρετανικών Βασιλικών Ακαδημιών). Μελέτησε φλάουτο με τους καθηγητές Σταμάτη Πρωτόπαππα, Δημήτρη Φωτόπουλο, Urs Ruttimann, Paul Edmund-Davies και ανώτερα θεωρητικά με τον Χρήστο Ζερμπίνο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διαπρεπείς φλαουτίστες (Alain Marion, Philippe Pierlot, Jean- Claude Gerard, Liisa Ruoho, Peter Lukas Graf, Carlo Jans). Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα, όπως η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, τον Χρήστο και το Λάκη Χαλκιά, με αποτέλεσμα να εντρυφήσει περισσότερο στην έντεχνη και, κυρίως, στην ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Διδάσκει στο Εράτειο Ωδείο Φλάουτο και μουσική δωματίου.