Γιώργος Αραβίδης


Ο Γιώργος Αραβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965.

​Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά αποφοιτώντας με άριστα (παμψηφεί) και με διάκριση. Συνέχισε με σπουδές Διεύθυνσης Ορχήστρας στην Εθνική Σχολή Μουσικής στη Γαλλία, αποφοιτώντας με πρώτη διάκριση, το 1990. Παρακολούθησε μαθήματα τελειοποίησης (Master Classes) για διεύθυνση ορχήστρας με τους Ρίχαρντ Σουμάχερ (Ελβετία) και Γιούρι Σιμόνοφ (Ουγγαρία) και για διεύθυνση χορωδίας με τον Πέτερ Ερντέι (Ουγγαρία).

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Παρίσι διευθύνοντας, και ηχογραφώντας παράλληλα, έργα νέων Γάλλων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση με μουσική μπαλέτου και κινηματογράφου. Διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόρειας Ουγγαρίας και τη Ναπολιτάνικη Ορχήστρα Νέων.

Στην Ελλάδα διηύθυνε για πρώτη φορά την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το 1986. Έκτοτε έχει διευθύνει όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Από το 1995 συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει διευθύνει πολλάκις την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Έχει ηχογραφήσει για το Γ' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει συνεργαστεί σε παραγωγές στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Ηρώδειο. Δίδαξε και διηύθυνε παραστάσεις στο Εργαστήριο Όπερας της Ε.Λ.Σ..

Έχει ιδρύσει την Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, με την οποία δίνει τακτικά συναυλίες, ενώ από το 1994 είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Παράλληλα, συνεργάζεται σε παραστάσεις όπερας με το Λυρικό Θέατρο Πολύμνια, ασχολείται με τη σύνθεση, έχει διατελέσει μέλος εξεταστικής επιτροπής του Ι.Κ.Υ. και διαφόρων πανελλήνιων μουσικών διαγωνισμών.

Από τον Ιούνιο τού 2020 ανέλαβε τη θέση τού Καλλιτεχνικού Διευθυντή τής Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής τής ΕΡΤ.

Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εράτειο Ωδείο.