Βιβή Γκέκα


Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θεωρητικά, μονωδία και πιάνο στο Ωδείο Αγγέλας Λαλαούνη και στο Ελληνικό Ωδείο. Μελέτησε βιολοντσέλλο με τον Δημήτρη Γούζιο και κλασική κιθάρα με τον Διονύσιο Αποστολάτο. Πήρε πτυχίο Ωδικής και Αρμονίας με τον Ιωάννη Καστρινό. Σπούδασε μαντολίνο με τον Διονύσιο Αποστολάτο, συμμετέχοντας παράλληλα για χρόνια στη μαντολινάτα του, και πήρε δίπλωμα στο μαντολίνο από το Εράτειο Ωδείο.

Δούλεψε επί σειρά ετών με τον Μάνο Χατζιδάκι ως μέλος του μουσικού του συνόλου, αλλά και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, με την οποία συνέχισε τη συνεργασία της μέχρι τη διάλυσή της το 2011. Συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη συμμετέχοντας στη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» σε μεγάλες περιοδείες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει μεγάλη συμμετοχή - και με τους δύο συνθέτες - σε ηχογραφήσεις τους, για τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και στη δισκογραφία.

Μόνιμη συνεργάτης του Τάσου Καρακατσάνη, έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις των μουσικών του συνθέσεων για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δούλεψε κοντά στον Βασίλη Δημητρίου, στη δισκογραφία του, αλλά και σε όλα τα μουσικά του έργα για το αρχαίο θέατρο που παρουσιάστηκαν κυρίως στο θέατρο της Επιδαύρου και στο Εθνικό Θέατρο.

Έχει συνεργαστεί επίσης δισκογραφικά, αλλά και σε παραστάσεις σε μεγάλα ελληνικά θέατρα (Ηρώδειο, ΕΛΣ, Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), όπως και σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους τού εξωτερικού, με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές (Δ. Λάγιος, Ν. Ξυδάκης, Γ. Κουρουπός, Ν. Μαυρουδής, Σ. Κραουνάκης, Β. Γερμανός, Δ. Παπαδημητρίου, Β. Παπαθανασίου Ν. Πλατύραχος, Χ. Νικολόπουλος, Α. Ιωαννίδης, Ο. Περίδης, Ε. Χηράτου, Μ. Δημητριάδη Μ. Φαραντούρη, Α. Καγιαλόγλου κ.ά.).

Επίσης, συνεργάζεται, έχοντας σημαντική παρουσία σε ηχογραφήσεις και σε παραστάσεις, υπό τη διεύθυνση σημαντικών Ελλήνων διευθυντών ορχήστρας (Λ. Καρυτινός, Μ. Λογιάδης, Μ. Μιχαηλίδης, Α. Μυράτ κ.ά.), με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα, την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού. Διετέλεσε από το 1999 μόνιμο μέλος της Αθηναϊκής Μαντολινάτας υπό την διεύθυνση του Θ. Σερμιέ.

Μαζί με τη Στέλλα Κυπραίου κυκλοφόρησαν το 2004 το CD ”Ερωτική Πολυρρυθμία” με 21 μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι για κιθάρα και μαντολίνο.

Είναι μέχρι σήμερα μόνιμο μέλος του συνόλου “Μάνος Χατζιδάκις” υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Από το 2001 μόνιμη συνεργάτης της Νένας Βενετσάνου, δίνει συναυλίες σε μουσικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας επίσης σε ηχογραφήσεις σε μουσικές συνθέσεις της ίδιας της ερμηνεύτριας.

Έχει ασχοληθεί με την σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό δίνοντας παραστάσεις σε πολλές μουσικές σκηνές στην Ελλάδα με το συγκρότημα Trio Solvista.

Ασχολείται τρεις δεκαετίες με τη διδασκαλία του μαντολίνο