Η πορεία του Εράτειου Ωδείου


Ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1991. Ιδρύθηκε από τον, 19χρονο τότε δάσκαλο μουσικής, Σοφοκλή Σαπουνά, ο οποίος ασκούσε και τη διοικητική διεύθυνση. Η δε καλλιτεχνική διεύθυνση ανατέθηκε στον πανεπιστημιακό καθηγητή και συνθέτη, Χάρη Ξανθουδάκη, μέχρι το 1993 που ο ίδιος ανέλαβε την έδρα του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αναλυτικά, ως καλλιτεχνικοί διευθυντές τού Εράτειου Ωδείου διετέλεσαν οι:
1991-93 / Ξανθουδάκης Χάρης, συνθέτης - καθηγητής πανεπιστημίου
1993-95 / Κούκος Περικλής, συνθέτης
1995-99 / Βαρότσης Κώστας, συνθέτης - αρχιμουσικός
2000-04 / Ζερμπίνος Χρήστος, συνθέτης
2004-σήμερα / Σαπουνάς Σοφοκλής, καθηγητής πιάνου και θεωρητικών, μουσικός παραγωγός.

Το 1992 κατασκευάστηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του Εράτειου Ωδείου, χωρητικότητας 100 θέσεων. Ο πρώτος μουσικός που εμφανίστηκε σε αυτήν ήταν ο μετέπειτα διάσημος κιθαριστής, Παναγιώτης Μάργαρης. Σημειωτέον ότι οι πρώτοι καθηγητές που προσλήφθηκαν στο Εράτειο Ωδείο ήταν οι, άγνωστοι τότε, Παναγιώτης Μάργαρης και Ορφέας Περίδης.

Το 2002 ολοκληρώθηκε στο ίδιο κτίριο με το Εράτειο Ωδείο η δημιουργία του φημισμένου στούντιο ηχογραφήσεων, Subway. Ιδρυτής του ο ηχολήπτης Βαγγέλης Σαπουνάς, αδελφός τού Σοφοκλή Σαπουνά. Πρόκειται για έναν χώρο υψηλών τεχνικών και κατασκευαστικών προδιαγραφών, στον οποίο ηχογραφούν κορυφαίοι μουσικοί και ερμηνευτές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη συνέχεια, το 2003, ο Σοφοκλής Σαπουνάς ίδρυσε την καταξιωμένη και βραβευμένη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, Subways Music, η οποία συνεχίζει να ακμάζει και να αναπτύσσεται.

Το 2022, με έδρα στο ίδιο κτίριο, ξεκίνησε να εκπέμπει ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός, Subways Radio, μεταδίδοντας αποκλειστικά τις κυκλοφορίες τής Subways Music και τις ηχογραφήσεις τού στούντιο Subway.

Όλα τα παραπάνω, το στούντιο Subway, η Subways Music και ο Subways Radio, δεν συστεγάζονται απλά με το Εράτειο Ωδείο, αλλά συνεργάζονται μαζί του συνδράμοντας στην ανάδειξη των χαρισμάτων των σπουδαστών του και του έργου των καθηγητών του. Έτσι, σε χώρους που βρίσκονται σε 4 διαφορετικά επίπεδα, εδρεύει ένας δραστήριος καλλιτεχνικός πυρήνας, μέσα στον οποίο ασκούν τη μουσική τέχνη εκατοντάδες άνθρωποι εβδομαδιαίως.

Από το 2003 το Εράτειο Ωδείο αποτελεί εξεταστικό κέντρο και συνεργαζόμενος φορέας τού παγκόσμιου δικτύου τού δημόσιου οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music), παρέχοντας διεθνή πιστοποίηση των σπουδών. Υποστηρικτές φορείς τού ABRSM είναι οι:
The Royal Academy of Music (Λονδίνο)
The Royal College of Music (Λονδίνο)
The Royal Conservatoire of Scotland (Γλασκώβη)
The Royal Northern College of Music (Μάντσεστερ)

Από το 2019 το Εράτειο Ωδείο αναπτύχθηκε και εκτός της έδρας του, συνεργαζόμενο με σπουδαίους καθηγητές, μουσικά εργαστήρια και σχολές σε τόπους όπως:
Θήρα - Kisiris MusicLab (Υπεύθυνη: Μυρτώ Ασημακοπούλου)
Κως - Μουσική Σχολή Μαρίας Ορφανουδάκη
Ρόδος - Ιαλυσός (Υπεύθυνοι: Μίκα Κουφομανώλη - Γιώργος Κατσιμπράκης)
Ρόδος - πόλη (Υπεύθυνη: Καλλιόπη Διακαντώνη)
Χαλκίδα - Αστρολάβος (Υπεύθυνη: Άρτεμις Γεροχειμώνα)
Βριλήσσια - Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια (Υπεύθυνη: Ροδούλα Σερδάρη).
Κύπρος - Future Academy of Arts (Υπεύθυνος: Γιώργος Αραβίδης)

Από το 2020 το Εράτειο Ωδείο αναπτύσσει με σημαντικά αποτελέσματα και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρέχοντας τη δυνατότητα υψηλής κατάρτισης από σπουδαίους καθηγητές προς σπουδαστές απομακρυσμένων περιοχών, είτε τής Αττικής, είτε της Ελλάδας, είτε του εξωτερικού.

Σήμερα το Εράτειο Ωδείο, εισερχόμενο στην 4η δεκαετία του, εξακολουθεί να αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα. Αποτελείται από μία πολυμελή, αλλά δημιουργική, ποιοτική και αγαπημένη ομάδα καθηγητών και συνεργατών. Πλέον απευθύνεται σε πολύ περισσότερο κόσμο, αλλά επιδιώκει να μη χάσει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του: την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε σπουδαστή. Η προσπάθεια συνεχίζεται!

Το Εράτειο Ωδείο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως και οι τίτλοι σπουδών που απονέμει. (Αριθμός απόφασης Υπουργείου Πολιτισμού: 16855/1212/24-6-91 ΦΕΚ 497/β/9-7-91)

Στο Εράτειο Ωδείο εργαζόμαστε με τους σπουδαστές μας πάνω σε τρεις βασικούς στόχους:


α) Να δημιουργηθεί αγάπη για τη μουσική για να εισπραχθούν τα παιδαγωγικά οφέλη
β) Να κατακτηθεί η δυνατότητα τής αυτοψυχαγώγησης από το σπουδαστή. Δηλαδή, να έρθει η στιγμή που θα απολαύσει τον εαυτό του παίζοντας μουσική
γ) Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής απόκτησης τίτλων σπουδών, με στόχο την επαγγελματική κατεύθυνση

Το Εράτειο Ωδείο είναι αναγνωρισμένο από το Κράτος.Λειτουργεί με την άδεια και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, από το οποίο εγκρίνονται και θεωρούνται τα Πτυχία και τα Διπλώματα που εκδίδει.

Επιπλέον, το Εράτειο Ωδείο συνεργάζεται με το ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music), δηλαδή τον ενιαίο δημόσιο φορέα των Ανωτέρων και Ανωτάτων μουσικών ιδρυμάτων τού Ηνωμένου Βασιλείου (Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου κλπ.). Μέσω αυτού του φορέα επιτυγχάνεται η διεθνής αναγνώριση των σπουδών όλων των επιπέδων, από το προκαταρκτικό στάδιο έως και το Μάστερ.

Κοινωνικά Δίκτυα

Εράτειο Ωδείο

Πατρόκλου 25

Βριλήσσια

15238

Ελλάδα

 • Δευ 10:00 - 21:00
  Tρι 10:00 - 21:00
  Τετ 10:00 - 21:00
  Πεμ 10:00 - 21:00
  Παρ 10:00 - 21:00
  Σαβ 10:00 - 15:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας  
210 8033196
210 8043974


Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: erateio.subways@gmail.com